Collier met puttertje

Jaarlijks wordt in Schoonhoven de Nationale Zilverdag georganiseerd, waar goud- en zilversmeden hun ambacht delen. In 2021 nam ik deel aan de bijbehorende Silver Challenge, een wedstrijd voor ontwerpen in zilver. Het thema was ‘vrijheid’. Vrijheid ervaren we misschien nog wel het meest bij het gebrek er aan. Het gevangen vogeltje in dit collier symboliseert dat.

Het sieraad is geïnspireerd op het schilderij ‘Het Puttertje’ van Carel Fabritius. Die inspiratie is terug te vinden in het schilderijtje – een fragment van het origineel – maar ook in de unieke sluiting. Op het schilderij zit het vogeltje op een metalen roede, waar het met een kettinkje en oog aan vast zit: allemaal elementen die ook in het sieraad terug te vinden zijn.

Hoewel dit het niet het winnende ontwerp van de Silver Challenge is geworden, heeft het een fraai sieraad opgeleverd. Dit collier is te koop bij Atelier Q in Schoonhoven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *