Leliering

1e gehalte zilver, aventurijn, roze kwarts

Eén van de opdrachten voor het eerste jaar van mijn opleiding was het maken van een ring met steen. Het traditionele idee van een ronde ring met daarop een steen wilde ik graag loslaten. Het doorbreken van de ring geeft de mogelijkheid een nieuwe compositie te maken. Beide ‘helften’ van de ring lijken daardoor op de hand te zweven of drijven.

Dat drijven inspireerde mij tot een ontwerp met een waterlelie. De waterlelie straalt voor mij een zekere rust en orde uit. Het ontwerpen van deze ring betekende een zoektocht naar balans: tussen de kleuren en grootte van de stenen, en de manier waarop ze zich tot elkaar verhouden.

De ene helft van de ring is een grote roze kwarts in cabochon zetting. De andere helft bestaat uit een abstract zilveren lelieblad met daarop een klein groen knopje, gemaakt van aventurijn, eveneens in cabochon zetting. De uitdaging in de uitvoering van de ring zat in het behouden van de stevigheid. De scheen van de ring is daarom dik en breed, maar draagt door de afronding aan de binnenzijde wel comfortabel.