Saffraandoosje

Dit zilveren doosje was de afsluitende opgave voor het eerste jaar van mijn opleiding. Inspiratie voor het doosje vond ik in Sevilla. In deze Zuid-Spaanse stad bezocht ik het beroemde Real Alcázar. Complexe geometrische motieven in Mudéjarstijl sieren de muren en plafonds in dat indrukwekkende paleis.

Eén van de motieven in het Real Alcázar gebruikte ik voor het deksel van het zilveren doosje. Het motief is met de hand uitgezaagd en -geveild. Vervolgens is het deksel bol geslagen en op het doosje gesoldeerd. Onder de laag zilver in het deksel is een, eveneens bol afgewerkt, stuk purperhart gemonteerd. Dit hout heeft een bijzondere paarse kleur.

Als herinnering aan onze reis naar Sevilla bewaar ik in dit dierbare doosje het saffraan dat ik in Sevilla kocht. Daar kunnen nog vele pannen paella mee worden gemaakt.